Tildelinger
Yerkin Akhinzhanov
2022
Ambassadør
Yerkin Akhinzhanov, Kazakhstans ambassadør til Norge tildeles Polarstjerneordenen for sitt arbeid for å øke bevisstheten om de mange krigsallierte fra Kazakhstan, som ofret livet i Norge under annen verdenskrig.
Soldatene som hittil ikke har vært identifisert, eller ikke har visst hvor er begravet har nå fått et navn og et sted der etterkommere fra Kazakhstan kan besøke.
Akhinzhanov tok på egen hånd initiativ til å spore opp soldatenes hvilested, og har de siste fire årene jobbet tett sammen med forsvaret, riksarkivet og andre norske lag og foreninger for å dokumentere Kasakhstanske soldaters innsats under befrielsen av Finnmark, samt dokumentere Kazakhstanske krigsfanger som døde i nazistenes fangeleire og arbeidsleiere i Norge i perioden 1940-1945.
Ole Aastad Bråten
2021
Museumsdirektør / Kunstner
og
Knut Aastad Bråten
Redaktør / Kunstner
Tvillingbrødrene Ole og Knut Aastad Bråten er kjente navn innen kunst og kulturliv i Valdres, men også nasjonalt. De får begge Polarstjerneordenen for sin viktige innsats for kunst og kultur generelt, men i særlig grad for den innsats de har gjort til fremme av disse verdier i Valdres.
Ole, som har hovedfag i kulturhistorie, er daglig leder for Valdresmuseet på Fagernes og har bidratt sterkt til oppbygging og vitalisering av museet. Han er medlem av Rådet for folkemusikk og folkedans.
Knut er kulturhistoriker, skribent, redaktør og daglig leder for Jørn-Hilmestevnet siden desember 2020. Han er utdannet etnolog og kunsthistoriker.
De to brødrene har gjort seg særs bemerket innenfor norsk folkemusikk bl.a. som noen av de aller fremste utøvere av det eldgamle strengeinstrumentet langeleik. De har vunnet landskappleiken flere ganger. Knut vant Kongepokalen under Landskappleiken på Beitostølen i 2006. Som statssekretær i kulturdepartementet satte Knut nytt fokus på kulturarven som ellers ofte taper i kampen mot mer moderne kulturuttrykk. Knut har som redaktør av fagtidsskriftet Folkemusikk og som redaktør i kulturmagasinet Syn og Segn fremhevet vår nasjonale arv og vist denne frem på forbilledlig vis. Han har også sittet som styremedlem i Valdres
Folkemusikkarangement AS og er medlem av Statens kunstnarstipend, stipendkomite for folkekunst.
Shabana Rehman
2021
Skribent / Komiker
Shabana Rehman får Polarstjerneordenen for sin mangefasetterte bruk av kunstneriske og kulturelle virkemidler til å synliggjøre viktige tidsaktuelle problemstillinger.
Shabana Rehman, som er født i Pakistan, er standup-komiker, skribent, dramatiker og foredragsholder. Hun kom til Norge som spedbarn og er vokst opp på Holmlia i Oslo. Hun debuterte som stand-up-komiker i 1999, var spaltist i Dagbladet fra 2000 til 2007 og deretter i Aftenposten og danske Dagbladet Information..
Med sin synlige og ytterst talende uttrykksform har hun gjentatte ganger utfordret det etablerte – til provokasjon for noen, men ikke minst til glede og fornøyelse for mange andre.
- I januar 2000 stilte hun opp i et portrettintervju i Dagbladet Magasinet kun påmalt det norske flagget.
- Hun fikk oppmerksomhet i både nasjonal og i internasjonal presse etter hun løftet mulla Krekar for åpen scene 27. april 2004.
Shabana Rehman har gjennom en årrekke markert seg som en folkekjær og klarttalende person i norsk offentlighet. Ved humor og gjennom sin kulturformidling har hun gjentatte ganger tatt opp viktige temaer som ytringsrett, tvangsekteskap, likeverd mellom mennesker og gleden i møter mellom folk av forskjellig herkomst og kulturell bakgrunn.
Men det kan bite også, som da hun sammen med Zahid Ali viste mot ved å sette opp Stovner VGSs revyforestilling «Stovnerske tilstander» våren 2019
Christian Michelet Saxlund
2021
Kulturverner
Christian Michelet Saxlund får Polarstjerneordenen for sin langvarige og unike innsats for å ta vare på setertradisjonen.
Christians karakteristiske stemme er vel kjent for NRKs lyttere på P1 hver sommer. Han har i flere tiår tatt vare på, videreformidlet og båret frem setringstradisjonen, som ellers har måttet anses som en utdøende virksomhet i Norge. Setringen har vært bærende og viktig i norsk folkehistorie og tradisjon gjennom hundrevis av år. Seteren spiller ofte en sentral rolle i historiefortellinger og musikk. Christians store oppgave startet opp ved at han kjøpte, restaurerte og drev gården Imsmoen i Stor Elvdal. Deretter dro han videre til Lesja der han satte i gang med gården Nordigard Botten. Kufjøs for 20 kuer, geitefjøs med plass til 34 geiter og kokehus til videreforedling av ost ble noe av resultatet. Men viktigst i vår sammenheng: På gården Imsmoen arangerte Christian seterdager med over 6000 besøkende som fikk oppleve seterkulturen.
I 2001 fikk han landets første nasjonale seterpris.
Zahid Ali
2021
Standup komiker
Zaid Ali tildeles Polarstjerneordenen for sitt arbeid med å fremme norsk revykultur og revytradisjon i forfriskende og nye sammenhenger – og ikke minst for å ha bidratt til å binde landet sammen i glede. Zaid Ali er en forbilledlig bærer av norsk Lynne og kultur med sin lune humor – ofte ispedd elementer hentet fra sin egen norskpakistanske bakgrunn.
Han har vært beskrevet som en levende standuplegende – med sine absurde historier, presise timing, sikre improvisasjonsevne og fortellerteknikk. Siden han begynte som standupkomiker i 1999, har han markert seg også som programleder, deltaker og skuespiller på norsk fjernsyn og som forfatter. Sammen med Shabana Rehman har han dessuten satt opp skolerevy i Oslo og vært med på å engasjere og binde minoritetsungdom sammen med ungdom fra tradisjonelle norske miljøer i et fellesskap av glede og samarbeid.
Zaid Ali mottok Brobyggerprisen i 2009 av 14-augustkomiteen.
Marit Lien
2019
Daglig leder
Marit Lien tildeles Polarstjerneordenen for sitt virke med å videreutvikle og fornye en av landets eldste kulturfestivaler, Peer Gynt festivalen på Vinstra.
Som daglig leder i Peer Gynt AS har Marit Lien utfordret og tatt modige og radikale valg for å sette teaterstykket Peer Gynt ved Gålåvannet på det kulturelle kartet igjenn, etter en periode med stagnasjon og nedgang.
Hennes innsat for å fornye, videreføre og bevare den Gynske tradisjon og forvalte Ibsens ånd under den årlige festivalen er prisverdig og har bragt møtet mellom den lokale Per og Ibsens Peer nærmere det norske folk.
Andreas Holmen
2019
Rdgiver
Andreas Holmen tildeles Polarstjerneordenen for sin innsats for norsk kulturarv ved å ha aktivt stått på for å hedre den uselviske innsats Norges mest kjente motstandsmann Gunnar Sønsteby, samt en rekke andre gode nordmenn gjorde for vårt fedreland under annen verdenskrig.
Dette ved å delta i opprettelsen og driften av Gunnar Sønstebys Minnefond. Gunnar Sønstebys Minnefond arbeider aktivt for å styrke og verne om vår frihet og demokratiske verdier, med sikte på å øke forsvarsviljen i befolkningen og bistå våre veteraner som har gjort en innsats i fredens tjeneste.
Den uselviske og oppofrende innsats våre krigsveteraner la for dagen under Krigen, og de holdninger deres innsats har innpodet i dagens befolkning utgjør en betydelig og særdeles viktig del av vår kulturarv.
Karianne Klaveness Holmen
2019
Klturminneverner
Karianne Klaveness Holmen tildeles Polarstjerneordenen for sin innsats for norsk kulturarv ved å ha utøvet utrettelig innsats til restaurering og ivaretakelse av den omtrent 2.000 mål store eiendommen Øvre Vilberg gård på Frogner, Romerike.
Hovedbygningen fra 1771 – fredet av Riksantikvaren i 1924 – fremstår takket være beundringsverdig innsats som det praktbygg det er. Fra Middelalderen og frem til 1700-tallet var gården kirkegods. Fra ca. 1687 og i ca. 100 år fungerte Øvre Vilberg som sorenskrivergård for Nedre Romerike.
I 1723 ble eiendommen solgt til private. Som ledd i restaureringsarbeidet – og for å sikre at alle detaljer blir historisk korrekte – er på gården satt i gang med vindusrestaurering.
Takket være den innsats som er nedlagt representerer Øvre Vilberg i dag ikke bare en stor porsjon vel ivaretatt kulturarv, men tjener også en funksjon som skog- og landbrukseiendom, samt stall for oppdrett av spranghester.
Erling Lorentzen
2019
Sipsreder
Torgrim Titlestad
2019
Pofessor / Historiker
Torgrim Titlestad tildeles Polarstjerneordenen for sin innsats for norsk kulturarv ved sitt mangeårige virke som professor, dr. philos ved Universitetet i Stavanger å ha; Skrevet flere bøker om motstandskampen i Norge under andre verdenskrig, biografier om lederen av Norges Kommunistiske Parti; Peder Furubotn, Forskning på Cornelius Cruys; Stavanger-mannen som bygde opp tsar Peter den stores krigsflåte på 1700-tallet, spesialisering på vikingtiden og Norges tidlige historie.
Siden 1990-tallet har Torgrim Titlestad utgitt flere sentrale sagaverk som ikke tidligere har vært tilgjengelige i norsk oversettelse. Som prosjektleder for Tormod Torfæus-stiftelsen har Torgrim Titlestad ledet et internasjonalt team i arbeidet med å oversette Tormod Torfæus’ omfattende Norges-historie fra 1700-tallet fra latin til norsk i alt 8 bind – omhandlende tiden fra den mytiske sagntid frem til 1387.
Torgrim Titlestad er initiativtaker og styreleder for Stiftelsen Hafrfjordsspillene; en internasjonal vikingfestival i Stavanger som i 2005 og 2006 ble sett av rundt 30.000 tilskuere.
Yngvar Trygvasson Gjessing
2018
Professor
Polarstjerneordenen tildeles Yngvar Trygvasson Gjessing for sin utrettelige, uegennyttige innsats til beste for Norge med bakgrunn i langvarig samfunnsgavnlig virke gjennom stillinger og verv så som , Professorat i meteorologi ved Universitetet i Bergen samt sentrale rolle i oppbygningen av Universitetet på Svalbard og miljøet knyttet til dette.
Yngvar Gjessing har deltatt som forsker ved hele 7 ekspedisjoner til Antarktis. Gjennom sitt virke som professor i meteorologi og sin forskning utøvet i felt har Yngvar Gjessing oppnådd høy og velfortjent anerkjennelse, både i Arktiske, Antarktiske miljøer så vel som i Norge og internasjonalt.
Yngvar Gjessings innsats er tidligere vurdert som så vidt usedvanlig at han er slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for «innsats for forskning og undervisning».Gjennom sin innsats forbundet med oppbygningen av Universitetet på Svalbard har Yngvar Gjessing bidratt til at Norge har kunnet opprettholde påkrevd tilstedeværelse på Svalbard til beste for norske samfunnsinteresser.
Bjørn Fjukstad
2018
Ingeniør
Bjørn Fjukstad er tildelt Polarstjerneorden for sin langvarige samfunnsgagnlig virke gjennom stillinger og verv som gruveingeniør hos SNSK fra 1976, først lavdrift i gruve 6, så gruve 7. Fra 1981 i Svea til 1992 og på ny i gruve 7. Under Fjukstads ledelse satte SNSK nye rekorder i utvinningsgrad og kvalitet.
For første gang siden staten gikk inn på eiersiden i Store Norske ble fokuset rettet bort fra hvor mye tilskudd som var påkrevd for opprettholdelse av norsk tilstedeværelse på Svalbard, til hvorledes overskuddet best kunne benyttes til å trygge de personer og familier som i praksis utgjør norsk tilstedeværelse på Svalbard.
Fjukstad ble valgt til Longyearbyens første ordfører og har tydelig stått på til vern av norske samfunnsinteresser på Svalbard.
Robert Hermansen
2018
Administrerende direktør
Robert Hermansen er tildelt Polarstjerneorden for sin ustoppelige, uegennyttige innsats til beste for Norge - og særlig for ivaretakelse av norsk suverenitetsutøvelse på Svalbard.
Norsk Svalbardpolitikk har i årtier gått ut på å se bosetting og kulldrift som to viktige elementer i den praktiske suverenitetsutøvelsen. Store Norskes oppgave var lenge ikke først og fremst å produsere, men snarere å opprettholde virksomheten, og derved norsk tilstedeværelse.
Daværende industriminister Finn Christensen utpekte høsten 1987 Robert Hermansen til styreleder for SNSK. Robert så straks sammenblandingen av samfunnskostnader og gruvekostnader som utilfredsstillende. Mye takket sin personlighet, erfaring og betydelige energi kombinert med viljestyrke, lyktes han i sitt forsett å styrke driften som har sikret norsk tilstedeværelse i det høye nord.
Asle Toje
2017
Asle Toje er tildelt Polarstjerneordenen for hans arbeid for å formidle norsk historie til unge og for sitt fokus på at våre liv ligger i forlengelsen av de som har gått før oss, samt for sitt arbeid for norsk som vitenskapsspråk.
Toje er tidligere forskningssjef ved Norsk Nobelinstitutt i Oslo, og nåværende medlem av den norske Nobelkomiteen. Etter å ha avlagt doktorgrad i internasjonal politikk i Cambridge (2006) har Toje forelest og undervist ved universiteter i Norge og andre land.
Toje er spaltist og en ofte brukt kommentator i internasjonale medier. Tojes arbeid for å løfte frem historie og kultur som viktige premisser for samfunnsutvikling, og hvor viktig det er å ikke bare kunne historien, men også forstå den, sette den i sammenheng har han klart å sy sammen nåtid og fortid på en forbilledlig måte.
Toje har levert viktige bidrag til å tolke det moderne Norge og hvordan norsk kultur og kulturarv fortsatt spiller en mye større rolle i samfunnsutviklingen enn det man kanskje skulle tro.
Carl Nicolaus Wedel Jarlsberg
2012
Stamhusbesitter
Inger Lise Gjørv
2008
Fylkesmann
Terje Fagermo
2008
Stamhusbesitter
Karl Erik Harr
2004
Kunstner
Kirsten Bråten Berg
2004
Kunstner
Kirsten Bråten Berg er tildelt Polarstjerneordenen for sitt mangeårige og konsistendte arbedi for å videreformidle norsk folke kultur innen musikk men også sølvsmed faget.
Hun er regnet som en av de viktigste formidlerne av folkemusikk, og hun er sammen med sin sambygding Halvard T.Bjørgum regnet som en av de viktigste fornyere av norsk folkemusikk. Hennes virke som sølvsmed og tradisjonsbæring innen dette hpntverksfaget har sikret at faget lever videre og at den rike Setesdalskulturen dokumenteres, viderebringes, fornyes og ikke går tapt.
Solveig Hisdal
2003
Designer
Solveig Hisdal er tildelt Polarstjerneordenen for sin evne til å videreformidle, frembringe, modernisere og videreføre kulturarvens utrykk i ny design og form. Hisdal har klart å fange essensen av de historiske plaggenes karakter og ta dem med videre inn i vår tid.
Hisdals inspirasjon til snitt og mønstre finner hun i folkemuseer over hele landet. Kombinasjoner av silke og andre tekstiler er hennes spesialitet.
Stein Erik Hagen
2002
Kjøpmann
Stein Erik Hagen er tildelt Polarstjerneorden for sine bidrag til å ivareta og istandsette kultursatter, herunder gjennbyggingen av Holmenkollen kapell som ble påtent og brant helt ned. Ved å bidra økonomisk til flere kulturprosjekter har han vist at mesenvirksomhet er mer enn å understøtte moderne utrykk, men at kulturarvne også er verd å ta vare på.
Peter Ennals
2002
Båtbygger
Peter Ennals er tildelt Polarstjerneordenen for sitt utrettelige virke for å bevare og revitalisere Norges glemte maritime og historiske skatter.
Ved å restaurere og være primus motor i å finne frem, redde og kjøpe tilbake samt istandsette og restaurere gamle båter bygget i Norge, har han ikke bare reddet umistelige kulturskatter, men også sørget for at båtbyggerfaget ikke har gått i glemmebøkene.
Ennals har med sin kunnskap og entusiasme skapt glede for mange som i dag får se de vakre seilbåtene som fortsatt seiler langs kysten. Klassisk Treseilerklubb (KTK) ble stiftet i 1990 av en liten gruppe eiere av klassiske treseilbåter etter initiativ fra Peter Ennals. Etter flere tiår med svært liten opptatthet av å ta vare på de gamle klassiske båtene, hadde man sett en økende interesse for restaurering og seiling med disse vakre og velseilende båtene.
Ennals har vært navet i miljøet der hovedformål er å ivareta disse tradisjonene, arbeide for bevaring av klassiske seilbåter, og ikke minst å opprettholde et aktivt og sosialt miljø rundt båtene.
Lise Fjeldstad
2001
Skuespiller
Lise Fjellstad er tildelt Polarstjerneordenen for sitt virke for å fremme og formidle scene og teaterkunst
Christian Julius Schou
2001
Arkitekt
Schou er tildelt Polarstjerneordenen for sitt arbed med å viderefører og fremme klassisk arkitektur, og for på en forbilledlig måte forene moderne akritektur med det gamle på det klassiske sine premisser.
Schou har vært involvert i noen av de største og tyngste oppdragene i norge ved restaurering og videreutvikling av byggninger med verneverdig eller fredet status. Herunder kan nevnes blant annet restaureringen av Olavshall på Akershus Festning og restaurering av Fritzøe Hus slott i Larvik.
Christian Sulheim
2001
Turistvert
Christian Sulheim har med sin utrettelige innsats for å skape oppmerksomhet rundt eiere av fredede bygninger sine utfordringer i møte med det offentlige, og ved opprettelsen av stiftelsen Norsk Kulturarv satt dype spor innen norsk kulturminneforvaltning. Sulheim eier den freda gården Uppigard Sulheim i Bøverdalen, som han har satt i stand og som drives som gårdsbruk ikke som en kulisse.
Han var Norsk Kulturarvs første daglige leder, og lanserte begreper som «vern gjennom bruk» som i dag er førende for norsk kulturminnepolitikk. Takket være Sulheims brennende engasjement fikk han satt dagsorden og løftet norsk kulturminnevern politikk frem i lyset, og formet den til å hensyn ta private eiere som den viktigste grunnplanken i forvaltningen av kulturminner.